Noutati despre h.265 sau HEVC

Codecul video de inalta eficienta HEVC, sau cum mai este cunoscut H.265 promite o compresie de doua ori mai buna decat succesorul sau H264. Dar cum functioneaza? Si oare este destul de bun pentru continut 4K? Un lucru va fi sigur, acest codec va fi perfect pentru sistemele de supraveghere video.

Despre codare – Buna – Rea – Fara pierderi

Cantitatea de date brute care provin dintr-o camera video HD profesionala este masiva. Nu exista posibiltitate de a transporta pe cablu asa multe date. In schimb, filmul este comprimat pentru a reduce cantitatea de date intr-o forma mai usor de gestionat.

Există mai multe moduri prin care se face acest lucru, unul dintre cele mai simple este de a reduce calitatea. In unele cazur este ok, ganditi-va la videoclipurile de pe youtube , imaginile sunt de obicei de calitate slaba. Aceasta este din cauza ca filmul este mult prea comprimat. Compresia grea poate mentine rezoutia full HD dar poate scadea calitatea si astfel puteti pierde lucruri importante din imaginile camerelor de supraveghere video

Deci o alta optiune ar putea fi sa utilizam o compresie mai buna. In acest caz va puteti gandii ca incercam sa facem o inregistrare mai mica fara a sacrifica calitatea. In fiecare an puterea de procesare a inregistratoarelor DVR s-a imbunatatit suficient de mult pentru a lasa mai multi algoritmi de compresie sa lucreze pentru comprimarea datelor si astfel ele incearca sa comprime fara a strica calitatea imaginii.

Intra pe scena H.265 HEVC

Bineinteles ca rezolutiile sunt tot mai mari, camerele de supraveghere IP au deja , 4 Megapixeli, 5 Megapixeli, 8 Megapixeli, astfel este nevoie de un codec mai performant. Din acest movit deja de multi ani a inceput proiectul H.265. Acest codec nu doreste sa imbunateasca doar cu putin ci se doreste sa fie noul standard de compresie aducand o schimbare considerabila. Ca o regula generala ar trebuii sa injumatateasca rata de biti pentru aceeasi calitate.

Cum se face acest lucru? În mare măsură prin extinderea modului în care funcționează AVC (și a altor tehnici de compresie)

De exemplu in multe cadre din supraveghere video nu se schimba nimic, de multe ori scena ramane goala si nu se intampla nimic pentru o perioada lunga de timp. Astfel in loc de a coda tot filmul la fel se va comprima portiunea statica mai puternic si inregistrarilor dinamice li se va aplica o compresie mai buna

Este momentan destul de bun acest codec?

Ei bine, punct de vedere tehnic, da, dar cu un avertisment mare. La fel ca AVC (și alte standarde de compresie) înaintea lui H.265. H.265 este reglabil în funcție de lățimea de bandă necesară. Vrei sa vezi inregistrari de mare rezolutie prin conexiune slaba la internet? Nici o problema poti coda inregistrarile mai tare – insa nu vei avea calitate buna.

În timp ce acest aranjament oferă flexibilitate, aceasta înseamnă ca inregistrarile de 5MP si 8 MP nu vor garanta ca vor fi mai bune de cat FULL HD. Un semnal video foarte comprimat ar putea in multe feluri sa arate mai rau decat un semnal HD comprimat mai bine.

Cu alte cuvinte, streamingul 4K si 8K ar putea arata mai rau decat 1080P in functie de cata compresie folositi.

Și, în timp ce viteza de procesare, în toate dispozitivele urmează Legea lui Moore, lățime de bandă de Internet nu. Sigur, există zone de conexiuni reale de mare viteză, dar mulți oameni se luptă pentru a obține un semnal decent de streaming HD. Cu teren nesigur Neutralitatea are în SUA, viitorul decent și ieftin 4K de streaming pentru mase rămâne tulbure.

Momentan pentru supraveghere video ramane cea mai buna solutie . Comanda acum sisteme de inregistrare DVR H265 de la Atu Tech